![]() |
Szczegóły oferty
Tajlandia Thaitrip samolot 15 dni
Informacje podstawowe
Majówka:
Tajlandia / Bangkok Opis:
Zapraszamy na niesamowitą podróż do malowniczej Azji. Podczas wyprawy odwiedzimy najpiękniejsze zakątki Tajlandii, spróbujemy tradycyjnych azjatyckich potraw, a także poznamy inspirujących ludzi z całego świata! Przelot rejsowym samolotem na trasie Warszawa - Bangkok - Warszawa 3 noclegi w hotelu 3* w Bangkoku 3 noclegi w hotelu 3* w Chiang Mai 3 noclegi w hotelu 3* w Ao Nang 3 noclegi w hotelu 3* na wyspie Koh Phangan 2 przeloty wewnętrzne w Tajlandii Promy na wyspę Koh Phangan Transfer Koh Phangan do Ao Nang Opieka Kadry ST Zwiedzanie: Bangkoku, Chiang Mai Kurs gotowania tajskiej kuchni w Chiang Mai SMS-owy serwis informacyjny (wiadomości wyjazdowe na Twoja komórkę) Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego 15 PLN (doliczane do umowy) Ubezpieczenie PREMIUM KL i NNW 150 PLN (doliczane do umowy) Obligatoryjnej opłaty dewizowej 130 ? (obowiązkowe, zbierana na wyjeździe) Dzień 1 Wylot samolotem rejsowym z Warszawy do Tajlandii z przesiadką na jednym z międzynarodowych lotnisk Dzień 2 Przylot do Bangkoku Odprawy celno-paszportowe Transfer do hotelu Zakwaterowanie Odpoczynek po podróży Zaczynamy przygodę z Bangkokiem - przejazd na Khao San Road - mekki backpackerow Nocleg Dzień 3 Zwiedzanie Bangkoku: Wielki Pałac Królewski Świątynia leżącego Buddy Dzielnica Chinatown Czas wolny Wieczorem dla chętnych podziwianie miasta z dachu jednego z wieżowców - skybar (dodatkowo płatne) Nocleg Dzień 4 Wykwaterowanie Dzień wolny w Bangkoku Nocny przejazd pociągiem sypialnianym do Chiang Mai Dzień 5 Przyjazd do Chiang Mai Przyjazd do hotelu i zakwaterowanie Nocleg Dzień 6 Całodniowy kurs gotowania kuchni tajskiej Nocleg Dzień 7 Pobyt w Chiang Mai Dla chętnych całodniowa wycieczka do schroniska dla słoni (dodatkowo płatne) Nocleg Dzień 8 Bardzo wczesne wykwaterowanie Przelot wewnętrzny oraz przeprawa promowa na wyspę Koh Phangan Zakwaterowanie w hotelu / Czas wolny na plażowanie Nocleg Hotel 3* w Bangkoku Położony w okolicach słynnej Khao San Road. Hotel o dobrym standardzie z całodobową recepcją oraz basenem na dachu. Pokoje 2 i 3 osobowe (łóżko podwójne i jedno pojedyncze) z łazienkami i klimatyzacją. W hotelu znajduje się bezpłatny dostęp do WiFi. Hotel 3* w Chiang Mai Położony w centrum miasta Chiang Mai. Pokoje nowoczesne 2 i 3 osobowe (łóżko podwójne i jedno pojedyncze) z łazienkami i klimatyzacją. W hotelu znajduje się bezpłatny dostęp do WiFi oraz odkryty basen. Hotel 3* w Ao Nang Położony w Ao Nang w pobliżu plaży. Na miejscu znajdują się 2 odkryte baseny oraz bary. Pokoje 2 i 3 osobowe (łóżko podwójne i jedno pojedyncze) w z łazienkami i klimatyzacją. Każdy pokój dysponuje balkonem z widokiem na ogród. W pokojach zapewniono bezpłatne WiFi. Hotel w Haad Rin Kompleks bungalowów położony jest przy plaży w miasteczku Haad Rin i oferuje odkryty basen. Domki przeznaczone dla 2-3 osób. Każdy z nich wyposażony jest w klimatyzację, patio oraz łazienkę z prysznicem i ręcznikami. W pomieszczeniach ogólnodostępnych można bezpłatnie korzystać z WiFi. Niższy standard jak w przypadku innych hoteli w czasie wyjazdu. Wszystko wynagradza lokalizacja i imprezowa atmosfera tam panująca. Osoby podróżujące samotnie, lub które zapiszą się na pokoje w liczbie osób mniejszej niż są one do tego przeznaczone (np. 2 osoby na pokój 3 os) chcące uniknąć dopłaty za wolne miejsca w wybranym pokoju mogą za zgodą Organizatora starać się o dokwaterowanie z innymi uczestnikami wyjazdu. Jednakże z przyczyn obiektywnych Biuro nie może tego zagwarantować. W takiej sytuacji klient zobowiązany jest do uiszczenia dopłaty za wolne miejsca w pokoju. Waluta obowiązująca w Tajlandii to baht. 10 THB= ok. 1,2 PLN butelka wody mineralnej 1,5 l: ok. 15 THB puszka coca-cola: ok. 15 THB piwo: ok. 60 THB mały jogurt: ok. 12 THB chipsy: ok. 30 THB ryż: ok. 25 THB owoce: papaja ok. 50 THB/kg, banany ok. 30 THB z kilka, kilkanaście małych sztuk, mango ok. 100 THB/kg W Tajlandii szczegółnie polecamy stołowanie się w lokalnych i rodzinnych restaurtacjach: Pad Thai (60-80 THB) Pad Thai to makaron ryżowy po tajsku z dodatkami smażony na głębokim tłuszczu. W Tajlandii jest to danie tak popularne że można je kupić na wielu ulicznych straganach, odpowiednik naszych fast-foodów. Swoją popularność zawdzięcza unikalnemu smakowi oraz łatwości przygotowania. Półprzezroczysty makaron ryżowy namacza się a następnie smaży w głębokim tłuszczu i podaje z dodatkami: jajkiem, tofu, sosem rybnym, suszonymi krewetkami lub mięsem kraba oraz owocami takimi jak kwiat banana, pasta z tamarynowca. Wszystko przyprawione jest do smaku szczyptą cukru palmowego. Tajskie Curry (40-70 THB) Curry to popularna mieszanka przypraw Azji. Każda kultura kulinarna ma na nią swoje własne przepisy. W Tajlandii popularny składnikiem jest pasta z curry składająca się głównie z ostrej papryki i mleka kokosowego. Najczęściej dodaje się też: czosnek, szalotki, pastę z krewetek, kumin i trawę cytrynową. Zmieniając składniki szef kuchni może utrzeć w moździerzu różne pasty curry: czerwoną, zieloną lub żółtą. Pasty curry stanowią bazę dla różnych potraw. Poza kolorem różnią się one oczywiście smakiem, od słodkawego po ostry! Owoce Tajlandii Gotując w Tajlandii szybko zauważymy że podczas kiedy większość orientalnych składników jest nam mniej lub bardziej znana owoce wydają się być z innego świata. Kuchnia tajska używa oczywiście naszych dobrych znajomych takich jak: ananasy, arbuzy, mango, banany, papaya i oczywiście wszechobecne kokosy w każdej formie. Jednak odwiedziny na targu mogą wprawić nas w osłupienie. Znajdziemy tam owoce o egzotycznych nazwach i wyglądzie jak: Mang-Kut, Rambutan, Smoczy owoc, Guava, Pomelo, Noi-Na, Lagsat, Longan, Liczi, Sapodila, Owoc wężowy, Durian? No właśnie, porozmawiajmy o tym owocu. Durian ma bardzo złą reputację w Azji głównie? ze względu na zapach. Odwiedzając Tajlandię po raz pierwszy możemy być zdziwieni naklejkami przedstawiającymi przekreślony owalny owoc w środkach transportu takich jak taksówki czy samoloty. Durian jest określany najbardziej śmierdzącym owocem świata nie bez powodu. Co ciekawe każdemu owoc smakuje inaczej, niektórym zepsutą żywnością, rybą? Próbowaliśmy i możemy dać Wam radę: nie jedzcie go bezpośrednio przed randką! Pomimo swej złej sławy durian jest ceniony jako składnik wzbogacający smak potraw i używany w wielu przepisach. Pełny opis majówki oraz rezerwacja: Sprawdź dostępność i zarezerwuj |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |